07/07/2021
Welke samenlevingsvormen zijn er?
Ieder jaar gaan vele stellen samenwonen. Omdat ze simpelweg verliefd zijn, een kind krijgen of omdat ze samen een huis kopen. In Nederland bestaan verschillende samenlevingsvormen, de een met meer wettelijke verplichtingen dan de ander. We zetten hier de verschillende samenlevingsvormen onder elkaar, omdat het altijd goed is om voordat je een keuze maakt, de verschillende consequenties op een rijtje te hebben.
Trouwen
Meestal is trouwen de meest praktische manier van samenwonen, omdat hierdoor automatisch allerlei wettelijke regels die betrekking hebben op erfrecht, belastingen en pensioen van kracht zijn. Sinds 2018 trouw je in Nederland in beperkte gemeenschap van goederen. Hierdoor blijven persoonlijke bezittingen die je voor je huwelijk al had, van jou. Dit geldt ook voor schenkingen en erfenissen die je krijgt tijdens het huwelijk; je partner kan hier geen aanspraak op maken. Alle bezittingen en schulden die je samen opbouwt tijdens je huwelijk zijn van jullie beiden.
Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap wordt net als een huwelijk vastgelegd bij de Burgerlijke Stand. De regels zijn ook vrijwel hetzelfde. Wil je afwijken van de regels dan zul je dat apart bij de notaris moeten laten vastleggen. De wettelijke regels die
gelden bij een huwelijk zijn eveneens van toepassing bij een geregistreerd partnerschap. Voor zowel een huwelijk als een geregistreerd partnerschap geldt: wil je afwijken van de wettelijke regels dan zul je dat bij de notaris moeten laten vastleggen (door het maken van huwelijkse voorwaarden of wel partnerschapsvoorwaarden).
Samenwonen
In Nederland is er wat betreft samenwonen in de wet weinig tot niets vastgelegd. Ga je dan ook samenwonen zonder contractueel zaken vast te leggen, dan heb je geen enkele zekerheid. Komt je partner te overlijden dan gaan al zijn of haar bezittingen automatisch naar zijn/haar familie. Het is dan ook verstandig om, ook al woon je nog maar kort samen en weet je nog niet wat de toekomst gaat brengen. zaken vast te leggen in een samenlevingscontract. Je kunt een dergelijk contract zelf opstellen en hierin alle afspraken opnemen die je maakt. Beter is het om een samenlevingscontract bij een notaris af te sluiten (eventueel in combinatie met een testament). Hierdoor heb je bijvoorbeeld ook recht op pensioen en kunnen zaken als hoe een en ander geregeld is voor de kinderen als je uit elkaar gaat, goed worden omschreven, zodat hier later geen onenigheid over ontstaat.
Wil je advies over welke samenlevingsvorm in jouw situatie de beste is, neem dan gerust contact op met Notariskantoor mr. H. Huitsing. We lichten je graag uitgebreid in.